Razboiul celor de acasa
Pin It

Razboiul celor de acasa

 

Războiul celor de acasă” a fost o expoziţie eveniment organizată de Valentin şi Raluca Partenie (Asociaţia Kinofest) şi finanţată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Expoziţia a avut loc la galeria Fotocabinet de pe strada Lipscani nr.41, între 26 octombrie şi 5 noiembrie. După încheierea expoziţiei în forma ei fizică, ea devine permanentă, în mediul virtual, pe acest site.

Expoziţia noastră aduce în faţa publicului o serie de obiecte personale din perioada Primului Razboi Mondial:

  • scrisori şi mesaje pe cărţi poştale - ale mamelor, soţiilor şi soldaţilor participanţi la Primul Război Mondial;
  • fotografii din lagăre de prizpnieri, de pe front, ale unor eroi români, şi din epocă;
  • caietul de impresii al familiei Matias, din Zalău, familie care a găzduit soldaţi români în campanile din Ardeal; pe acest caiet, soldaţii (unii fuseseră răniţi, şi îngrijiţi de această familie) scriau mesaje la finalul perioadei de şedere;
  • colaje de texte şi imagini;
  • haine civile (rochii, pălării), şi costume tradiţionale, plus accesorii - toate din aceea perioadă. Vor fi expuse veşminte şi accesorii autentice, spre a reda atmosfera timpului. În preajma Marii Uniri, ţinutele pregătite de romîni au avut un character festiv aparte: straie populare ţesute-cusute cu tricolorul ca element decorativ (vâlnic, altiţe de ii, etc).

Materialele prezentate în această expoziţie fac parte din colecţiile particulare ale lui Valentin şi Raluca Partenie, Iulia Gorneanu şi Daniel Mladin.

Scopul exponatelor este de a rememora perioada Marelui Război şi a Marii Uniri dintr-o perspectivă umană şi emoţională; de a aduce în atenţie trăirile celor care au participat pe viu la evenimente - sunt frânturi de viaţă ale unor oameni care au trăit evenimente de un mare dramatism, şi care au înregistrat memoria lor, într-un mod foarte intim şi personal.

În deschiderea expoziţiei de la Fotocabinet a vorbit istoricul Ştefania Dinu (director general adjunct al Muzeului Naţional Cotroceni) urmată apoi de un concert de cântece tradiţionale din perioada Primului Război Mondial (doine, cântece de război, de cătănie, etc), interpretate de Lorena Oltean şi Mihai Hrincescu.

Proiect cultural realizat cu spijinul Ministerului Culturii şi Identitătii Naţionale.